Project
Amazing Grazing 2.0
Beweiden is een wezenlijk onderdeel van toekomstgerichte melkveehouderijbedrijven. In Amazing Grazing onderzoeken en onderbouwen we oplossingen voor inpassing van beweiden. Die vertalen we naar kennis, managementtools en concrete beweidingssystemen voor de praktijk.
In Amazing Grazing staat het ‘wat en hoe’ van beweiden centraal. Basiselementen hierbij zijn nieuwe kennis over gras en graslandmanagement, nieuwe technologieën rondom beweiding en gras en modern beweidingsvakmanschap van de veehouder. De focus ligt op het zoeken en onderbouwen van oplossingen, bijvoorbeeld voor grote koppels en kleine huiskavels.
Werken aan kennisbouwstenen
In de eerste fase van Amazing Grazing onderzoeken we mogelijke oplossingen, die we in veldproeven wetenschappelijk toetsen en onderbouwen. De veldproeven liggen op Dairy Campus, KTC Zegveld en PPO Vredepeel. De resultaten vertalen we in zes kennisbouwstenen rond beweiden, die we in samenhang bekijken.
Op basis van de zes kennisbouwstenen worden in de tweede fase van Amazing Grazing managementtools, kennis en beweidingssystemen voor de praktijk ontwikkeld en getest. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een tool voor graslandplanning, een dashboard voor dagelijks aflezen van de grasopname of de meest optimale vorm van Roterend Standweiden. Deze ontwikkeling gebeurt in samenspel met partners en toetsing vindt plaats in praktijkproeven. De partners kunnen vervolgens de tools en kennis implementeren in de praktijk; Amazing Grazing ondersteunt dit proces.
Wetenschappelijke onderbouwing staat centraal in de eerste fase van Amazing Grazing. Daarbij schakelen we nationale en internationale deskundigen in. Ook marktpartijen, de zuivelsector en melkveehouders zijn onze sparringpartners. Het doel van Amazing Grazing is het ontwikkelen van de best mogelijke kennis voor beweiden en die toepasbaar maken voor de praktijk.
Samen met
De opdrachtgever is de Duurzame Zuivelketen (een gezamenlijk initiatief van LTO Nederland en NZO), met als financiers ZuivelNL en ministerie van Economische Zaken. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met RUG/Campus Fryslân, PPS Precisielandbouw 2.0, PPS Ruwvoerproductie en Bodemmanagement, Feed4Foodure en Systeeminnovatie Veenweiden Beweiden.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Zie TV Nieuwe Oogst tussen 2:30 en 3:15
Producten
- Grasopname: Ervaringen met het genereren en gebruiken van dagelijks kengetal grasopname in de praktijk; Rapportage seizoen 2019 (WLR-rapport 1247)
- Presentatie: Amazing steps (18 december 2019)
- Schatten van grasopbrengst op basis van spectrale reflectie, grashoogte en modellering (WLR-rapport 1200)
- Amazing Grazing: A Public and Private Partnership to Stimulate Grazing Practices in Intensive Dairy Systems (Sustainability 2019)
- Bouwstenenboek Beweiding
- Weiden en maaien tot in decemeber (veeteeltGRAS maart 2019)
- Digitale weide en maaiplanning moet nog makkelijker (Vakblad Elite 8 januari 2019)
- Tool voor nauwkeurig schatten van grasopname (VeeteeltGRAS juli 2018)
- Amazing Grazing: effect of cutting height and defoliation frequency on grass production and feeding value (EGF 2018)
- Amazing Grazing: science in support of future grass based dairy systems (EGF 2018)
- Kurzrasen versus stripgrazen (V-focus april 2017)
- Apps als grashulpen (Veeteeltgras Extra februari 2017)
- Grasseizoen 2017 lang maar zonder groeispurt (Veeteelt oktober 2 2017)
- Systeeminnovatie Beweiden Veenweiden (LBI-rapport feb 2017)
- 2016 was uitstekend graslandjaar (V-focus februari 2017)